Det skriver Kunstavisen om Peder Freund
Udskriv denne side
En ganske anden verden

- præget af dyb skønhed, gode budskaber, fest og fred!

af Preben Winther

Det er altid fascinerende at opleve et kunstnerisk univers, der er ganske anderledes end alt muligt andet man møder. Hvor det ikke blot er de udstillede billeder, relieffer, skulpturer og mini-installationer det drejer sig om - ja, hvor værkerne egentlig kun er de håndgribelige udtryk for det underliggende, langt større, næsten ufattelige.

Peder Freund (f. 1951) er mand for at berede sin beskuer sådanne overraskelser. I sit daglige virke er han art director, men som en anden kunstens Mr. Hyde sysler han i sit natlige ditto med ganske andre ting!

Fra shamanisme til Smaa dyrs verden

På et tidspunkt så kunstneren på en gammel dokumentarfilm en grønlandsk åndemaner fremstille en lykkeamulet, der kunne beskytte en rejsende mod alt fra dødelige fald ned i gletsjerspalter til isbjørneoverfald. Materialerne var lærred, dyreknogler, fjer, perler og andet forhåndenværende magisk materiale. Freund blev ansporet til selv at prøve, men de første forsøg med paprør og køkkenrulle var ikke optimale!

Siden er der gået mange år, og hans dybe interesse i shamanisme fik ham til at foretage rejser blandt klodens endnu overlevende oprindelige befolkningsgrupper i bl.a. Syd- og Mellemamerika, Sibirien, Lapland og Nordafrika.

I årene 1981-91 skabte Peder Freund så grundlaget for - hvad man tør kalde - sit livsværk, Smaa dyrs verden. Han nedfældede alt omkring dette fantastiske soltilbedende samfunds levevis, struktur, love, hierarki, religioner og riter, sange, ceremonier og historie i en slags bibel - et kompendium på 1.500 sider! Siden har han skabt sin kunst som en art dokumentation for denne anden verden, og hans materialer er for længst blevet mere gedigne og omfatter tygget papir, hønseknogler, bladguld og gammelt træ, men også specielt udvalgte akrylfarver. Han mangler aldrig inspiration.

DøgnvenderenPeder Freund: Havdyrenes lysfest (fra serien Døgnvenderen), 2010. Maleri på træ - mixed media m/ bladguld, 53,5 x 90 cm.

Den aktuelle udstilling har fået navnet Døgnvenderen og er centreret omkring Smaa dyrs daglige lovprisning af den nye dags komme. Værkerne - der også omfatter rejse- og relikvieskrin og steler - fremstår fremmedartede og meget, meget smukke, med indirekte referencer til den græsk-ortodokse kirkes ikoner. Men det er også muligt at drage sammenligninger til et utal af såkaldt ’primitive’ religioner og vor egen fortid - for Smaa dyr har selvfølgelig også deres eget skriftsprog, der i øvrigt ligger meget tæt på runealfabetet, som det fremstod i middelalderen.

Læg vejen forbi, kobl af nogle timer og oplev helt anderledes kunst! Det rykker i én. Man gribes, måske især fordi der er et eller andet dybest inde i én der fortæller noget om, hvad mennesker har mistet - og hvilken uendelig åndelig og æstetisk rigdom vi faktisk endnu har adgang til!

Peder Freund. Galleri5000, Filosofgangen 3, 1. sal, Odense. Frem til den 30. januar.

"Paa rejser til andre kulturer, hvor teknologiens brølen var knap saa øredøvende, har jeg lyttet til underbevidstheden gennem øjet."
Peder Freund i hæftet
"Døgnvenderen. SMAA DYRs univers"

Se mere
Værker til salg af Peder Freund
+ Skulptur mv. (Antal: 1)
+ Bøger mv. (Antal: 2)
+ Andet (Antal: 1)
Solgte værker af Peder Freund
+ Solgte (Antal: 30)

Artikler i nyhedsarkiv
+Sommerudstilling 2011
+Peder Freund-udstillingen er forlænget
+Det skriver Kunstavisen om Peder Freund
+Åbent galleri søndag d. 12. 12. kl. 12
+Artist talk med Peder Freund
+Invitation til fernisering
+Søndagsåbent på Filosofgangen
+Rejsebrev fra Peder Freund
+(Jule)udstilling 2008
+Indretning og udsmykning af firmadomicil i Odense
+Oktoberforedrag: Peder Freund fortæller om Smaa Dyr
+God start på udstillingen med Peder Freund
+Udstilling med Peder Freund


Kontakt

Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Tlf.: 6612 7172
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent efter aftale.

Netop nu

Der er nu 2592 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 618
Grafik, tegning mv. 1140
Fotografi mv. 393
Skulptur mv. 366
Bøger mv. 46
Andet 29

Seneste nyheder

Peter Martensen-tryk Jørgen Geisted vinder særpris i portrætkonkurrence Nyt fra Galleriet: Helle Rask Crawford

Nye værker til salg

Nyeste kunstværker af Peder Freund her på hjemmesiden - klik på billederne for yderligere information.

Peder Freund
Solgud

Peder Freund
Havdyrenes Lysfest

Peder Freund
Døgnvenderen

Peder Freund
Smaa Dyrs Univers II