Påskeåbent
Mørk middelalder, nagende nutidTeodor Bok's foruroligende malerierAf Preben Winther
En af de største publikumssucceser for SAK Kunstbygning i mange år var februar og marts måneds retrospektive udstilling med værker af polskfødte Teodor Bok (1947-2007). Han slog sig ned i Danmark i 1971, men har, trods en lang række udstillinger, indtil nu været relativt ukendt. Den aktuelle præsentation i Galleri5000.dk i Odense er centreret omkring Boks malerier.Umiddelbart fascineres man af billederne - for dette er kunst i absolut særklasse. Men der melder sig også et pirrende ubehag hos beskueren. For man mangler referencepunkter, noget at sammenligne med - som om det kunne hjælpe! Man er alene med disse malerier og - sig selv!
Onde brød og russisk rouletteIsær de mindre har en del til fælles både med gamle flamske stilleben og Brueghel den Ældre. Det er noget i billedernes tone. Tilstedeværelsen af en mørk
andethed. Men det her er jo også nutid! Man står og betragter et brød og får tanken, at det er
ondt. Det kunne bide hånden af én!
På et ganske lille lærred markerer minutiøst gengivne ståltrådsstykker noget der ligner konkurrencebanerne i et svømmebassin, og der er malet små sedler med numrene 1, 2 og 3. Men der er intet vand. I andre værker ses bægre med sammenrullede dokumenter, malede fjer, stivnede roser, raflebægre. (Hvem går fri? Er det russisk roulette, det her?!) Insekter, der synes at hænge fast i oliemalingen.
Betagende og dybt rystendeI de større værker er Boks slægtskab med slavisk surrealisme og østeuropæisk plakatkunst tydelig. Koldkrigstidens polske kunstnere kunne i kraft af deres mystificerende stil og grumme humor ytre sig om samfundsmæssige forhold, der ellers ikke kunne bringes på bane. Boks mennesker har ofte sammensyede øjne og mund og fremstår som middelalderlige bygningsværker med balustrader og stiger. Andre steder udgør billedfladen en mur eller en metalplade, hvor struktur, maling og illusion går i ét med hinanden. Små papirlapper er stiftet fast. Hvad er den skrækkelige beretning? Eller: hvad er min skæbne?
Boks malerier kan ses som udsigelser om menneskets natur. Vi vil måske nok det gode, men vi gør noget andet, og om ikke i handling, så i hvert fald i tanke. Vi har det i os, hele registret - fordommene, selvhævdelsen, angiveriet, medløberiet, arvesynden efter Kain. Og Bok opfordrer os - måske - til at tage vare på os selv, så vi ikke slipper disse monstre løs på vores medmennesker.
Som en ekstragevinst kan man i galleriet opleve en stribe bronzestøbninger af nogle af Boks små træskulpturer, udvalgt i samarbejde med og lavet på Skulpturstøberiet i Svendborg.
Galleri5000.dk, Filosofgangen 3, Odense. Frem til den 15. maj.
Et af Teodor Boks malerier, der næsten aldrig har titel eller årstal. En baguette og en fersken - eller noget langt mere ubehageligt?